Att analysera fram en taktik

I ett nytt nörderinedslag i taktikvärlden har jag återigen närmare gått in på Bayern Münchens olika spelsystem. Inspiration fick jag den här gången från en FM-spelande kille som även han uppenbarligen fastnat för Bayerns sätt att spela. Jag ramlade över hans väldigt djupgående, initierade analys av Bayerns spelsystem som han också har återskapat för FM15. Se mer om det nedan. 

Hursomhelst, hans taktikskapande fick mig att ännu en gång vilja analysera Bayerns spelsystem närmare och valet föll då på två matcher: Bayern-Stuttgart och CSKA-Bayern. Båda två har jag redan tittat närmare på. Den förstnämnda ligger till grund för såväl den utmärkta taktikanalysen av Bayerns 3-3-3-1 på Bavarian Football Works hemsida som de taktiker som den nämnde FM-spelaren har skapat. Den sistnämnda blev jag själv fascinerad över då Bayern uppträdde så oerhört flexibelt och skiftade system, positioner och roller matchen igenom.

ANALYS

Bayern München-Stuttgart, Bundesliga

Bayern ställde upp med följande lag (enligt Bavarian Football Works):


 
Jag har efter att ha specialstuderat första halvlek (fram till att Badstuber skadade sig och Bayern bytte till 4-2-3-1) skrivit ner några nyckelpunkter:
 
* Bayern utgår från en trebackslinje som sedan blir en fyrbackslinje med Bernat som vänsterback, stundtals både i offensiven och i defensiven

* Alaba i en väldigt fri roll
 
* En defensiv mittfältare som ankare finns alltid med, oavsett hur de övriga positionerade sig
 
* Bernat nästintill alltid offensiv vänsterytter eller vänsterback
 
* Müller utgår från höger men är väldigt rörlig
 
Med de två (Bernat och Müller på kanterna, den sistnämnde offensivare men båda två i grunden ute på kanterna) kan vi få ihop det till ett 3-4-2-1 med Götze och Alaba i rörliga roller bakom Lewandowski.

Stundtals var det ett 4-2-3-1 med Boateng som offensiv högerback, Bernat vänsterback och Lahm intill Alonso som mer sittande mittfältare. Bavarian Football Works knåpar också ihop en slags 4-4-2 med diamant som uppstod vissa stunder då Alaba och Lahm spelade framför Alonso, Götze framför dem och Müller drog sig in som anfallare bredvid Lewandowski.
 
Samtidigt gick det periodvis ganska tydligt att se en 3-3-3-1 även i offensiven då Bernat dröjde sig kvar lite utanför Alonso och Lahm, högerkanten lämnades öppen bortsett en extremt offensiv Müller som i sin tur hade Götze och Alaba bredvid sig bakom Lewandowski.
 
 
CSKA Moskva-Bayern München, gruppspel, Champions League

Mot CSKA startade Bayern på pappret med följande uppställning:
 
 

När domaren blåste igång såg det dock mer ut som 4-2-3-1 med Bernat och Lahm som ytterbackar och Alaba bredvid Alonso. Det kom dock snabbt att ändras och det blev en fascinerande resa i spelsystemens värld.

* Alaba återigen i en fri roll
 
* Bernat långt ute till vänster, Robben hela tiden (nästintill) långt ute till höger
 
* Müller och Götze rörliga i ytan bakom Lewandowski


Mestadels såg det ut som ett 2-3-4-1-system med offensiva yttrar och ett tremannamittfält där Alaba rörde sig över stora ytor intill Lahm, framför Alonso. Alaba klev sedan ner som back i defensiven eller så blev Lahm/Bernat ytterbackar i en fyrbackslinje. När de blev det fick vi återigen en 4-2-3-1. Med Alaba i backlinjen, där han stundtals uppehöll sig, får vi återigen en 3-4-2-1 - det system som Bayern har använt allra mest under hösten.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Utifrån de ovan nämnda punkterna har jag plockat ut följande nyckelpositioner och roller som ska finnas med i en FM-taktik baserad på Bayerns 3-3-3-1:
 
* Offensiva yttrar
Likt Bernat på vänsterkanten och Müller/Robben på högerkanten vill jag ha offensivt skickliga yttrar på kanterna, oavsett system. Den till vänster får gärna vara just en Bernat-typ, en spelare som kan täcka hela kanten själv, för att extra efterlikna Bayerns spelsätt.
 
* Flexibel backlinje
Ska bestå av tre eller fyra backar men framförallt kunna ha lika olika spelartyper med olika roller. Jag ser gärna en skicklig uppspelsback i en trebackslinje exempelvis som kan få kliva framåt en del i planen och bidra i offensiven (som Alaba när han utgår från backlinjen).
 
* Ett defensivt mittfältsankare
En spelartyp lik Xabi Alonso ska finnas med, som styr spelet och skyddar sin backlinje från en låg position på mittfältet.
 
* En mittfältare med fri roll
Alaba spelar med oerhört stor frihet i dagens Bayern och det är ofta svårt att positionsbestämma var han spelar. På FM skulle den rollen passa bra att ha för någon av mittfältarna. En spelare i laget ska ha en oerhört fri roll och röra sig över stora ytor.
 
* En ensam anfallare
Nu får ofta Lewandowski starkt understöd av Müller, men jag skulle ändå säga att Bayern utgår från olika system med en ensam uttalad anfallare. Något även mitt nya system ska innehålla.
 
* 4-2-3-1
Systemet i sig ska inte bara ett 4-2-3-1 i grunden, eller behöver åtminstone inte bestämt vara det. Däremot ser jag helst att det går att omvandla till någon variant av 4-2-3-1 utan spelarbyten då Bayern mot såväl CSKA som Stuttgart under perioder i matcherna använde sig av just ett sådant system (alternativt ett 4-1-4-1 då Lahm spelar lika mycket box-box som sittande mittfältare och ofta är i höjd med Alaba).
 
 
Återigen tillbaka till ritbordet!
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Inspiration hittar man lätt här: