3-3-3-1 som grund i taktikskapandet

Jag har tidigare analyserat Bayern Münchens/Pep Guardiolas 3-3-3-1-system och fascinerats över den mångsidighet som Bayern visade upp under fjolårssäsongen. Efter att Youtubeanvändaren StatApp skapat två FM15-taktiker utifrån Bayerns sätt att spela (se länken nedan) och gått igenom dem oerhört bra och noggrant i en läsvärd artikel fick även jag inspiration att skapa FM-taktiker med Bayerns sätt att spela som grund. 
 
StatApps taktiker ser ni här:
 
 



 
De här två systemen är baserade på det, eller de, spelsystem som Bayern använde sig av hemma mot Stuttgart i Bundesliga 2014/2015. Den matchen har också analyserats oerhört noggrant och djupgående av fotbollssajten Bavarian Football Works:
 
 
Efter att ha sett matchen flera gånger samt läst analysen ingående vid ett flertal tillfällen har jag också kommit fram till en rad slutsatser gällande Bayerns sätt att spela. Jag kan inte säga att jag ser alla mönster som BFW bryter ner i sin analys, exempelvis trycker de på en tydligare 3-3-3-1 i sin analys än vad jag kan se i själva spelet. På det stora hela är vi dock eniga gällande Bayerns sätt att spela. Bland annat när det gäller att Bayern formar en slags 4-4-2 med diamant, alternativt en 4-3-2-1 med Müller som lite mer tillbakadragen anfallare, i anfallsspelet långa stunder samt använder en mer 4-2-3-1-liknande uppställning i defensiven då Alaba trycker fram i press som en tredje offensiv mittfältare. Jag håller också med om att man i defensiven stundtals får se prov på en 3-3-3-1-liknande uppställning, eller åtminstone en trebackslinje, när Stuttgart anfaller centralt och Bayern tätar till sitt försvar. 
 

3-3-3-1-systemet i grunden.



4-2-3-1 i defensiven när Stuttgart anfaller på Bayerns vänsterkant.

Jag menar i stället att Alonso höll sig som defensiv mittfältare och att Bernat alltid var den som täckte upp på vänsterbacksplatsen de gånger Bayern inte använde en trebackslinje, men det är smådetaljer. På det stora hela stämmer BFW:s analys överens med mina tankar.


4-2-3-1 när Stuttgart anföll på Bayerns högerkant. 

Så här såg defensiven ut, när fyrbackslinje användes, i mina ögon. Även Lahm tog vid några tillfällen stor defensiv ansvar på högerkanten men var inte lika tydlig högerback som i mötet med CSKA Moskva (se nedan).

Bayern i anfall. 
 

Så här håller jag med om att det ofta såg ut i offensiven. Stundtals med Bernat ännu högre upp och Boateng kvar i en trebackslinje samt stundtals med Müller i en offensiv högerytterroll. Både de detaljerna tar även BFW upp i sin analys.
 

2-3-5, 3-3-4 OCH 2-3-4-1 MOT CSKA? - ETT IMPONERANDE SYSTEMLABORERANDE

En annan match som jag analyserade på djupet var den mellan CSKA Moskva och Bayern i CL-gruppspelet under hösten ifjol. En 3-3-3-1-uppställning var då annonserad men det blev en ren uppvisning i att skifta spelsystem, vara flexibel och ställa upp med en vågad taktik. Bayern inledde med 3-3-3-1 på pappret men på planen tycker jag det såg ut som 4-2-3-1 från start med Bernat/Lahm som ytterbackar och Alaba på mittfältet, centralt bredvid Alonso. Eller om man vill se det som att Bayern snudd på direkt skiftade från en 3-3-3-1 till det som skulle likna en 2-3-4-1 under stora delar av matchen, vilket man gör i analysen som länkas nedan (ytterligare en oerhört noggrann och djup analys). 

Hursomhelst landade Bayern ganska snabbt i någon nyskapande, annorlunda variant av 2-3-4-1. Det pratades om 3-3-4 inför matchen och även om 2-3-5 efteråt men just 2-3-4-1 tycker jag bäst beskriver uppställningen på planen. Stundtals utgick Alaba från backlinjen men i övrigt låg man väldigt högt med yttrarna (Bernat, Robben) samt de offensiva innermittfältarna/släpande anfallarna (Müller, Götze). Endast Alonso utgjorde ett riktigt defensivt ankare på mitten medan Alaba kombinerade en backroll med en som tvåvägsmittfältare och Lahm glimtvis gick framåt från sin mittfältsposition.

Taktikgenomgången som nämns ovan hittar ni här:
 
 

Bayerns 2-3-4-1/3-2-4-1 mot CSKA.

Alaba var en nyckelfigur i den uppställning som Bayern nyttjade mot CSKA. Över lag har hans förmåga att tolka och anta olika roller varit en nyckel när det gäller Guardiolas laborerande med olika system senaste året. I Alaba har han en spelare som utan vidare kan vara back i en trebackslinje i ett system för att minuten senare kliva upp och agera offensiv mittfältare i ett annat system. Mot CSKA blev detta väldigt tydligt då han utgick från en position till vänster i en trebackslinje men allt som oftast agerade innermittfältare, stundtals mer defensivt inriktad men stundtals även riktigt offensivt lagd. 

Förtom den 2-3-4-1-liknande uppställningen uppträdde Bayern korta stunder med ett 4-1-4-1 då Alaba blev vänsterback, Bernat vänsterytter och Götze hamnade centralt bredvid Müller med Alonso bakom och Lahm som högerback. Det gick även att se det 4-2-3-1 som man startade med, då Alaba och Alonso spelade defensiva innermittfältare samtidigt som Lahm och Bernat tog varsin ytterbacksplats. 
 
 
SLUTSATSER: MAKALÖST FLEXIBELT 
 
Att dra slutsatser kring Bayerns 3-3-3-1 har varit både enkelt och svårt på samma gång. Personligen skulle jag säga att själva sifferkombinationen mest känns som en pappersprodukt, det är väldigt korta sekvenser i matcherna som man har kunnat se 3-3-3-1 på planen. Å andra sidan kanske Bayernspelarna själva agerar utifrån den i grunden. 
 
Hursomhelst går det att konstatera att Bayern är oerhört flexibla och skiftar ständigt mellan olika system i matcherna. Därför blir det heller inte enkelt att analysera ett specifikt system, i det här fallet 3-3-3-1, då spelarna ständigt byter positioner och roller. Det i sig är fascinerande och det går också lätt att slå fast att det krävs spelare som är mångsidiga och dessutom har lätt för att anpassa sig till nya roller och system. 
 
Den imponerande flexibiliteten hos Bayern gör att det lätt blir rörigt när man noggrant försöker analysera varje spelares roll i ett visst spelssystem. Det går inte heller att säga exakt hur man agerar utifrån sitt 3-3-3-1, även om vi nu utgår från att det är grundsystemet, då olika spelare från match till match tolkar och hanterar rollerna olika. Med Robben till höger av de tre offensiva mittfältarna får du en annan spelartyp än med Müller på samma position exempelvis samtidigt som du med Alaba som en av de tre backarna får en annan typ av spelare och därmed ett annat agerande/sätt att spela än med Badstuber på samma position.
 
 
NYCKELPUNKTER FÖR TAKTIKEN
 
När det gäller en summering av taktiken har jag tittat på både Stuttgart- och CSKA-matchen och försökt att kortfattat trycka på de absolut viktigaste rollerna och detaljerna. Även om rollerna skiljde sig åt en del från match till match går det att hitta en del viktiga gemensamma nämnare.

Utifrån dessa har jag också kommenterat vad som blir viktigt för att lyckas skapa FM-taktiker på FM14 med 3-3-3-1 som utgångsuppställning. Min tanke är att alla spelarna i startelvan ska vara "gröna" på sina respektive positioner i ett 3-3-3-1 - med trebackslinje, tre defensiva mittfältare, tre offensiva mittfältare och en anfallare - och sedan kunna spela i flera av de andra systemen som Bayern använde 2014/2015 (4-2-3-1, 4-3-2-1, 4-1-2-1-2, 3-2-4-1 etcetera). 
 
- Mångsidiga spelare 
Framför allt i backlinjen samt på mittfältet. Flera bör kunna spela exempelvis mittback/ytterback eller defensiv innermittfältare/ytterback. 
 
- Balansspelaren
Ett defensivt ankare som håller ihop mittfältet med backlinjen är oerhört viktigt (Xabi Alonso).

- En rörlig offensiv
Exakt vilka spelare och spelartyper man använder offensivt spelar inte så stor roll. Bayern rullar på många olika spelare där framme och det viktiga är att de spelar med stor rörlighet och variation.

 
Vad krävs för en lyckad FM-taktik med 3-3-3-1 som utgångspunkt?
- Minst en back som kan spela i olika roller 
Exempelvis likt Boateng (mittback/högerback) eller Alaba (mittback/vänsterback/mittfältare) för att man på så vis ska kunna alternera mellan tre- och fyrbackslinje. 
 
- En kombinerad defensiv mittfältare/vänsterkantspelare 
Ska man fullt ut använda sig av Bayerns mall ska en spelare som Bernat finnas med. Han startar som en av de tre defensiva mittfältarna, men bara på pappret. Han agerar nästintill uteslutande vänsterback/vänsterytter, men ska på FM även kunna inleda som central mittfältare. 

- Många offensiva alternativ
Exakt spelartyp spelar som sagt inte så stor roll, men urvalet av offensiva centrala spelare behöver vara ganska stort.
 
Ska jag göra utmaningen extra stor ska jag eftersträva att även få in en spelare som kan spela defensiv mittfältare/box-to-box och högerback likt Lahm för att öka flexibiliteten ytterligare. 
 
Nyckeln blir hursomhelst precis som för Guardiola i "verkligheten" att ha många allrounda och flexibla spelare som kan hantera flera olika roller och fungera i flera olika system.