Silly season

Trots en rolig konstgrästräning igår i vintervädret här nere i Skåne så känns det som att fotbollen just nu går lite på sparlåga för klubbarna på lite lägre nivå. Dock så är det långt ifrån sparlåga när det gäller silly season - mellan 15:e november och 15:e december är det ju frimånad och den bjuder även i år på ett antal intressanta övergångar.

Frimånaden, för att beskriva den lite närmare, är månaden då alla spelare som inte är kontrakterade får gå fritt utan att klubbarna behöver komma överens. Oftast har ju spelarna inte kontrakt på lägre nivå, men likväl måste klubbarna komma överens så länge som man är licensierad för en klubb. Under frimånaden behövs dock inte det vilket öppnar för en hel del enkla och smidiga övergångar.

Själv håller jag koll på lokala övergångar hemifrån Kalmartrakten främst genom den här eminenta bloggen:
http://www.barometern.se/blogg/fotbollsbloggen/

Flera intressanta överångar har redan genomförts och i axplocket här ligger fokus förstås på de klubbar som jag själv har anknytning till. Vi tar det i geografisk ordning och börjar således med en grönvit klubb i Gävle.


IK Sätra (division 5, Gästrikland
Sätra har genomfört en säsong i femman sedan vi tog klivet upp förra hösten och landade på en fjärdeplats till slut. Nära avancemang faktiskt då inte många poäng skiljde upp till andraplatsen som hade inneburit division 4-spel nästa år.

Nu har en hel del hänt i Sätra de senaste månaderna och det ska bli spännande att se hur det går 2011. Den framgångsrika tränarduon, far och son, P-O Larsson/Gustav Larsson har tagit steget till division 3-laget Brynäs IF. De kommer nu träna den klubben 2011 och det är bara att önska lycka till. Som gammal Sätraspelare känns det roligt att ha fått vara en del av det projekt som nu har mynnat ut i att våra tränare får chansen högre upp.

Med till Brynäs följer, tungt nog för Sätra, mittfältskuggen Jonas Pettersson som har fått en roll som hjälptränare men även lär figurera en del i klubbens b-lag i division 5. Ett tungt tapp för Sätra som nu får spela in någon annan i rollen som mittfältsankare. Extra tungt blir det med tanke på att även Larsson var en tongivande spelare, antingen på mittfältet eller i anfallet under 2010 men även som mittback 2009.

Dessutom tränar trion Nicholas Gustafsson (målvakt), Martin Thyberg (ytterback/yttermittfältare) och Erik Nyberg (högerback/innermittfältare) med Brynäs och är aktuella för en övergång.

Sätra kommer nästa säsong att vara farmarlag till nyblivna division 3-laget Sjötulls BK. Något som kan vara såväl positivt som negativt. Själv är jag skeptisk till liknande avtal då det skulle konstigt att spela i ett lag som på ett sätt fungerar som reservlag för en klubb högre upp i seriesystemet. Samtidigt kan det faktum att Sätra nu förstärks med jämna mellanrum av division 3-mässiga spelare förstås innebära att man enklare ersätter de flyktade spelarna.

Ny tränare för Sätra blir spelaren Thomas Florén, för övrigt lillebror till Elfsborgs vänster Mathias Florén. En lösning som jag tror kan bli riktigt bra då "Thompa" besitter stora fotbollskunskaper och dessutom är pedagogisk. Hoppas bara han fått rätt stab runt sig, då kan det bli riktigt bra.

Sätras framgångar de senaste åren och den bild av en välskött klubb som har målats upp gör förstås att man nu har enklare att locka nya spelare vilket kan bli viktigt i och med spelarförlusterna. Jag tränade med Sätra under gästspelet i Gävle förra veckan och även om det då bara var ett par testspelare på plats ryktas det om att flertalet intressanta spelare kommer att dyka upp inom kort.



Nickebo IK (division 4, Småland)
Min gamla klubb NIK, den klubb som bekant står mig allra närmast fortfarande, har gjort en lysande silly season hittills. Igår blev det klart med ett antal förstärkningar och nye tränaren Jonas Walfridsson har verkligen fått ett gäng nyttiga stöttepelare till sitt lagbyggande.

Elitfyran-meriterade Tasso Martidis och Tin Azinovic, båda födda 1986, är de två som jag känner till bäst av nyförvärven. De två har jag själv spelat mot i ungdomssammanhang då de spelade för Kalmar FF respektive Smedby BoIK.

På senare år har Martidis, hård och stabil mittback med en ruskig högerslägga, spelat i Uppsala (studier) och i Norrköping (jobb) men vänder nu hem till Kalmar och valde då mycket glädjande spel i NIK. Tidigare representerade han IFK Berga i elitfyran och var ordinarie där. Dessutom gjorde han en kort sejour i Smedby BoIK. Innermittfältaren Azinovic, storebror till Kalmar FF:s målvakt Zlatan Azinovic, har haft uppehåll det senaste året men var dessförinnan en tongivande mittfältare i elitfyranlaget Smedby. 2009 spelade han sedan i IFK Berga och var bland annat lagkapten vid något tillfälle trots att han var ny för säsongen.

Förutom de två nämnda skrev även Rockneby IK-trion Victor Loebbert (ytterback/yttermittfältare), Hugo Gladysz (ytterback) och Mikael Furö (back) på igår. Om dessa vet jag inte mycket i dagsläget men på nickeboik.com kommer en spelarpresentation inom de närmaste dagarna. Enligt rapporterna har ett par av de här spelarna meriter från spel högre upp än i femman, som Rockneby spelade i under året, åtminstone. Så förhoppningsvis kommer de att tillföra en hel del samtidigt som de åldersmässigt passar väl in. NIK behöver nämligen föryngra och inget av nyförvärven sägs i alla fall vara lastgammalt...

Sist men inte minst har NIK gjort klart med Jakob Klingstedt. En allround spelare som kan spela såväl i backlinjen som på mittfältet. Han har representerat NIK:s seriekonkurrent Fårbo FF samt IFK Påryd under den senaste säsongen.

En anfallare som har imponerat under träningarna och i testmatchen mot Smedby tidigare i höst är dessutom nära NIK. Han skulle ha skrivit på igår men fastnade på annan ort på grund av snövädret.



HF Olympia (division 6, Skåne)
Min egen klubb Olympia redde som bekant ut svårigheter i slutet av säsongen och klarade trots många motgångar kontraktet via kval. Det ger oss en bra grund att stå på inför 2011 då den stomme vi har i truppen trots resultaten inte alls är så dålig. Tvärtom finns förutsättningarna för att skapa ett bra lag även om det finns en hel del jobb att göra.

Än så länge har inte så mycket hänt på transferfronten men en skicklig mittfältare från IF Alexander den Store är på ingång och skriver på inom kort. Han imponerade i den test/träningsmatch som spelades förra veckan och har gjort ett gott intryck. En liten kul parantes för mig är att jag förmodligen har mött honom när det begav sig i Gästrikefyran då han har representerat Sandvikens IF:s andralag och Stensätra IF, lag som vi mötte med mitt Korsnäs BK under 07-08.

Dessutom tränar ett antal potentiella nyförvärv med oss och förhoppningsvis ska vi kunna stärka såväl a-laget som b-laget inför 2011.

I övrigt har vi sedan tidigare klart med vänsterfotade och allroundskicklige mittfältaren (i första hand) Robin Olander från Östersundsklubben Offersdals IF samt backen/mittfältaren med det förpliktigande namnet Patrik Andersson. De två breddar och spetsar även till truppen. Med andra ord mycket välkomna tillskott som både har fotbollskunnandet och rätt attityd.

Det viktigaste är kanske dock att vi har fått förstärkning på ledarsidan. Spelaren Dennis Nilsson går in som assisterande (spelande) tränare och dessutom har vi fått in ytterligare en assisterande samt en hjälptränare/allt-i-allo. Precis vad vi behövde då huvudtränaren Mikael Bergendahl fick dra ett för stort lass själv under 2009- Något som han gjorde mycket bra men det är ju inte meningen att den ansvarige coachen ska behöva springa runt och fylla flaskor, skriva matchrapport, pumpa bollar och så vidare före match. Nu finns förutsättningarna för att det ska fungera bättre samtidigt som "Micke" får några att bolla taktiska idéer och lägga upp träningarna tillsammans med.

Visa fler inlägg