Min vårsäsong 2012

Min egen vårsäsong har varit precis som lagets, både upp och ner. Att bryta ner den i småbitar och detaljer leder egentligen ingen vart, så jag nöjer mig med att sammanfatta säsongen hittills i någorlunda korta drag. Ska jag försöka summera med en enda mening ska det ändå sägas att jag över lag till stora delar är nöjd med den egna insatsen (trots att jag blivit utbytt två gånger i paus, trots att det blivit bänken under flera matcher, trots en orsakad straff och några misstag) av flera anledningar.

Det finns hursomhelst mer som gör mig nöjd än vad som gör mig besviken, om vi bortser lagets prestation då vi återigen är indraget i bottenstriden och dessutom har slarvat bort poäng som hade gett oss en position på säkrare mark.

VÅRENS PLUSTECKEN

* Offensiven

Min offensiv har förbättrats den här säsongen. Dels har självförtroendet blivit bättre, trots några mindre bra insatser, vilket har gjort att jag har vågat gå fram mer i planen och dels har jag i mina ögon blivit tryggare med bollen. Det har resulterat i ett mål från vänsterbacksplatsen, två assists som högerback och delaktighet i ytterligare fyra mål. Dessutom har jag i ett antal matcher kommit i/skaffat mig avslutslägen, varit nära att göra ytterligare två-tre mål och borde ha haft åtminstone ett assist till. Så de offensiva initiativen har varit såväl klart fler som mer lyckade än tidigare säsonger.

* Starterna
Visserligen blev jag bänkad i några matcher efter fiaskot mot Landora, men sex starter på elva matcher (som jag funnits tillgänglig för spel i) är ändå klart bättre än fjolårets facit. Då blev det tre på hela säsongen. Även om det skulle stanna på sex matcher från start i år, då jag missar början av hösten och därmed kanske förlorar min plats, så får man vara relativt nöjd. Jag inledde trots allt seriespelet som ordinarie och avslutade vårsäsongen med fyra raka starter.

* Positionerna
Från att enbart ha spelat högerback i två säsonger har jag i år både överraskande och glädjande fått chansen på mittfältet en del. En B-lagsstart på högermittfältet, spel långa stunder där i ytterligare en B-lagsmatch samt tre ganska lyckade inhopp i en yttermittfältsroll i division 6 har det blivit. Något som har varit utvecklande och riktigt roligt. Numera trivs jag högre upp i planen och spelar gärna där igen.

TOPP 3-LISTAN

Makedoniska IF-HF Olympia 1-9 (1-2)
Speltid: 90 minuter
Kommentar: En underbar match, både för min personliga del och hela lagets. Bästa insatsen för säsongen (möjligtvis bortsett den mot Munka Ljungby på försäsongen) med ett i det närmaste felfritt spel defensivt kryddat med några offensiva utflykter. Jag kom rätt in i det direkt, vann en del dueller, vågade kliva in framför min motståndare för att bryta. Det kändes helt enkelt klockrent och så fortsatte det.

När de sedan rasade ihop i andra fick jag mer ytor framåt och lyckades komma med i poängprotokollet. Det genom en assist. Timmie Eskilsson höll i bollen vid mittlinjen, jag kom i en överlappande löpning från högerbacksplatsen och lurade offsidefällan, Eskilsson satte bollen mellan deras mittback och vänsterback och helt plötsligt var jag fri med målvakten från cirka 40 meter. Ju närmare mål jag kom, desto mer nervös blev jag och när målvakten inte tog klivet ut höll jag inne skottet, spelade snett inåt perfekt förbi en back som hunnit hem och försökte täcka, för att sekunden senare se Feriz Murseli slå in bollen i öppen kasse. Fint anfall och en bra framspelning till slut.

Dessutom bröt jag en boll nere strax utanför eget straffområde och startade därmed anfallet som via Hamid Naimi, Osman Meholli och David Tomicic renderade i vårt 4-1-mål efter en strålande kontring.

HF Olympia-Ramlösa FF 6-2 (4-0)
Kommentar: Ytterligare en skön seger och fjärde raka 90-minutaren för min del, varav andra raka A-lagsstarten. Precis som mot Makedoniska gick det riktigt bra defensivt och i försvarsspelet gjorde jag få misstag. Jag kom in i det bra med flera brytningar, stod rätt och vågade återigen kliva upp tätt på mina motståndare vilket resulterade i flera vunna dueller. Offensivt slog jag bort några bollar men vågade samtidigt fylla på framåt och ju längre matchen led vågade jag också spela upp via mittfältet. Nära att bli målskytt var jag återigen och det två gånger om. I första halvlek genom ett inlägg som blev för brant, men som var centimeter och målvaktens fingertoppar från att segla in i bortre krysset.

I andra halvlek, ganska långt fram i matchen, sprang jag mig till ett friläge tack vare en riktigt bra löpning från högerbacksplatsen och en fin öppnande passning. Förstatouchen blev riktigt bra och jag fick med mig bollen med fart in i straffområdet, målvakten kom ut och trängd av en försvarare i ryggen tryckte jag iväg ett skott i steget som touchade keepern (via armen eller sidan på honom) och gick tätt, tätt utanför bortre stolpen. En bra prestation som skulle ha krönts med ett mål.

I stället fick jag nöja mig med en stabil insats defensiv, några bra framstötar framåt och en riktigt skön avslutande glidtackling ute på kanten. Något riskabel förvisso, stenhård och en halvsekunds feltajming hade minst renderat i ett gult kort, men klockren blev den.

HF Olympia B-Mörarps IF B 14-0 (11-0)
Speltid:
90 minuter
Kommentar: Sanslösa segersiffror och framför allt första halvlek var galen. 11-0 (!) i paus och som ni förstår behövde jag inte slita så mycket i defensiven. Det som behövde göras gick dock bra och framåt var jag delaktig i ganska hög grad. Ett par skottförsök, en fin boll som så när mer eller mindre frispelade en lagkamrat i början av andra halvlek samt delaktig i inte mindre än tre mål:

- Först 5-0-målet som föregicks av ett fint anfall där bollen spelades ut till mig och jag satte upp den längs högerkanten för att sedan se spelet gå via mitten till ett friläge som Timmie Eskilsson utnyttjade.

- Därefter 10-0-målet då jag bröt med en fin tackling på mittplan och vi sedan ställde om, för att till slut hitta in med bollen via vänsterkanten fram till Johan Cedergren som gjorde det bra och iskallt placerade in bollen.

- I slutet regisserade jag och Bilal Assaf ett bra anfall där jag överlappade honom, fick bollen i steget till höger en bit in i straffområdet, spelade snett inåt längs marken för att se en back med tåspetsen toucha bort bollen framför en av våra anfallare men vidare till Assaf som hade fyllt på och kunde trycka dit bollen.

BUBBLARE

Väsby FK B-HF Olympia B 1-4 (0-2)
Speltid: 85 minuter.
Kommentar: Matchen i sig var också en trevlig historia. Vi vann med 4-1 efter att ha lagt grunden till segern genom en riktigt bra första halvlek (2-0 i paus) och sedan, trots en sämre andra halva, aldrig varit riktigt hotade efter paus. Jag placerades för fjärde matchen i rad på mittfältet. Ovant då jag knappt har spelat på mitten de senaste fyra-fem säsongerna. Men jag börjar trivas som yttermittfältare igen, även om det är på högerbacksplatsen jag känner mig mest bekväm.

Nu spelade jag högermitt i 85 minuter och det var riktigt kul. Vår högerback, Rodrigo Castillo, och jag hade ett bra samarbete och stängde till ganska stabilt bakåt. Framåt fick jag många bra bollar att jobba med i första halvlek. Jag löpte mycket i djupet och var nära att komma igenom flera gånger. Dessutom jobbade jag fram hörnan som vi gjorde 2-0 på. I andra halvlek blev det mer defensivt jobb men det var kul det också och jag lyckades bland annat med ett par bra brytningar, varav en inne i eget straffområde.

SUMMERING AV TOPPLISTAN
Nu kan man förstås mena att flera av mina bästa matcher har kommit mot svagt motstånd, inte minst av resultaten att döma. Det kan jag till viss del hålla med om, men man ska samtidigt komma ihåg att Makedoniska inte är något dåligt lag utan tvärtom innerhåller flera riktigt bra spelare (främst offensivt). Dessutom är Ramlösa minst ett mittenlag, de besitter flera kvalitéer. Mörarp var förstås inte bra men samtidigt gjorde vi en riktigt bra match rakt igenom och jag är nöjd över hur pass mycket jag bidrog med då.

Väsbymatchen är en bubblare till topplistan. Den var riktigt kul att spela och det var roligt att få chansen på mittfältet. Jag har nog aldrig löpt så mycket som i den matchen och det gick också bra, jag kände att jag kunde bidra både offensivt och defensivt. Något som ganska bra sammanfattar min vår: intrycken säger mig att jag har blivit en nyttigare spelare för laget, jag har bidragit mer inte minst i offensiv riktning och dessutom utvecklats som spelare mycket tack vare spel på mittfältet samt tack vare att mitt självförtroende åtminstone periodvis har höjts.

BOTTENNAPPET
Landora
hemma (1-3) är i särklass den sämsta insatsen som jag har stått för under våren. Inledningsvis kändes det bra, men ganska snabbt orsakades en straff av undertecknad (förvisso något billig) och den, som renderade i ett baklängesmål, kom att definiera hela min eftermiddag den gången.

Efter den situationen spred sig en osäkerhet hos mig, uppspel slarvades bort, jag blandade och gav rejält, uppträdde osäkert och blev till råga på allt utbytt i paus. Hade vi vänt 1-2 och, framför allt, om tränaren inte hade påpekat för mig efter halvtidsvilan att ”jag tycker inte att din insats var särskilt bra” hade matchen inte känts lika tung, men nu var den nog den värsta jag upplevt i karriären. Det trots att jag ändå stod för en del riktigt bra aktioner.

Den svaga insatsen ledde också till att jag petades till nästa match och fick nöja mig med inhopp. Därmed försvann min ordinarie plats och efter att ha startat de två första seriematcherna blev det bänken i de kommande matcherna.