Slutgiltiga arbetet med 3-3-3-1

Två taktiker är nu klara, en 4-3-2-1 och en 3-4-2-1. De känns välanpassade för vår trupp och spelarna är redan bekväma med dem. Däremot fortsätter det oändliga laborerandet med 3-3-3-1.
 
Min slutgiltiga idé kring den är att få ihop ett lag som funkar i de positionerna som finns i Bayerns 3-3-3-1 och sedan utifrån matchbild, motstånd etcetera forma om den till olika system som vi är bekväma med. Som modell har jag de här två uppställningarna:
 


Bayerns uppställning mot CSKA i Champions League.
 
Jag har förutom att titta på de här två uppställningarna tagit viss hänsyn till hur Bayern rent generellt har spelat den här säsongen. De flesta positionerna är ganska gjutna och skillnaden de här två uppställningarna emellan är ganska liten. 

Utöver målvakten hittar vi alltid två naturliga mittbackar, Alonso i en defensiv mittfältsroll, Lahm som tvåvägsmittfältare och Lewandowski som ensam renodlad anfallare. Müller spelar också varje match och gör det som en löpstark, offensiv mittfältare som länkar samman mittfältet med Lewandowski oavsett om han utgår från högerkanten eller spelar centralt. Götze är även han väldigt frekvent förekommande och agerar offensiv, kreativ mittfältare antingen till vänster eller centralt. 
 
Samtliga de rollerna och spelartyperna ska finnas med i mitt United. Vi har dessutom en tredje mittback. Den rollen är intressant då den påverkar övriga laget ganska mycket. Spelar Alaba back öppnar det upp för Robben i elvan, då Bernat i så fall (på pappret) spelar mittfältare (men har en utpräglad vänsterkantroll, oavsett om det är som vänsterback/wingback eller offensiv ytter) och lämnar en plats ledig offensivt bredvid Müller och Götze. 
 
Spelar Alaba däremot på mitten (i grafiken ovan står han som offensiv mittfältare mot Stuttgart, med Bernat på mitten, men jag skulle säga att det var tvärtom och kommer också utgå ifrån det) flyttar vi fram Bernat och Robben (alternativt Götze) får flytta på sig. 
 
Jag vill helst ha Alaba på mitten men är samtidigt intresserad av att skola om honom så att han kan starta i trebackslinjen, något han oftast har gjort för Bayern i höst. Annars får jag leta efter en vänsterfotad mittback på markanden då jag vill ha Dante/Badstuder på den positionen om Alaba inte spelar där. Utöver det ska jag se över mina offensiva spelare och fundera över vilka typer jag vill använda. Det lutar åt en kombination av de ovan visade laguppställningarna, med en variant som i Bayern skulle innehålla Bernat - Müller - Robben (Yarmolenko - Sanchez/Rooney - Bale). Alternativt Kroos - Sanchez/Rooney - Bale. I så fall kan Yarmolenko placeras i en Bernatroll på mitten i utgångsläget men sedan flyttas fram i banan. 
 
För att få in Yarmolenko på mittfältet kan jag komma att vrida lite på mittfältstrean och spela med Bernat/Lahm-rollerna som wingbacks. Det kan bli så att jag tar mig den friheten då de ändå är naturliga i de rollerna. Men målet är att skapa en så snarlik uppställning som Bayerns 3-3-3-1 det bara är möjligt. 
 
Visa fler inlägg