Fotbollsåret summeras

Så var det dags för ett nytt fotbollsår att ta vid och det som precis är slut ska summeras. Det finns så mycket att skriva om efter ett år som det nyss avslutade, så mycket att inte hälften kan nämnas och att en hel del förmodligen kommer att missas av mig. Dock kommer här en sammanfattning av det som finns kvar på näthinnan hos mig i skrivande stund.

Vi börjar med mitt eget lag HF Olympia. När jag skrev på för den rödvita klubben i vintras fanns förhoppningarna om att få uppleva en ny framgångsrik säsong. Efter fjolårets avancemang med IK Sätra i Gävle var man bortskämd med framgång, även om den var ett resultat av hårt jobb. Året 2010 blev dock långt ifrån så framgångsrikt. Tvärtom blev det en flashback till 2009 då vi under hösten slogs för vår existens med Korsnäs BK och till slut trillade ur division 4, samtidigt som b-laget tappade alltmer under höstsäsongen. I år blev det en liknande säsong, dock glädjande nog med ett bättre slut. Efter degradering ifjol, stor spelaromsättning, en nystart och en ganska lång startsträcka lyckades trots allt HFO repa mod under slutskedet av säsongen, vinna de viktiga matcherna och vi kvalade oss i slutändan kvar i Skånesexan. Det borgar för att 2011 blir klart mer framgångsrikt då vi faktiskt har en skaplig stomme att bygga vidare på och alla inom klubben nu har fått ett år på sig att bli varma i kläderna.






För egen del var fotbollsåret 2010 trots motgångarna på planen för vår del ganska lyckat. Det blev en hel del speltid samtidigt som uppförsbackarna som vi tog oss igenom utgör en nyttig erfarenhet för varje spelare att ta med sig. Ansvaret växte också för mig under säsongens gång och jag tror att det är nyttigt att få vara med och dra ett ganska tungt lass. Trots de uteblivna framgångarna finns en hel del roliga och glada minnen att ta med sig dessutom, speciellt avslutningsmatchen och jublet efteråt när vi hade slagit Esperöds SK med 3-0 (sammanlagt 5-0) och säkrat kontraktet.

Efter ett år i HFO är jag verkligen inne i gänget och föreningen, något som förstås känns bra inför 2011. Nu är det bara att blicka framåt på det personliga planet och förbereda sig inför den stundande säsongen på bästa sätt.




. . . . . . . . . . . .


Laget som jag med blandade känslor lämnade i vintras och som jag stundom under säsongen har saknat rejält, IK Sätra, har gjort en bra säsong i division 5 efter vårt avancemang under 2009. En fjärdeplats räckte det till 2010 som nykomling vilket får ses som godkänt. I den jämna tabellen skiljde det inte heller många poäng upp till andraplatsen som hade inneburit division 4-spel 2011.

Tyvärr har inte organisationen inom Sätra varit lika fungerande som spelet på planen. Utåt sett har allt verkat riktigt bra och välskött men efter årets säsong har flera bakslag kommit. Att tränarduon Gustav Larsson/P-O Larsson lämnade för att ta chansen som tränare i Brynäs IF i division 3 var förstås tungt, men samtidigt tycker jag att det är riktigt kul att de efter flera års hårt jobb i Sätra fick möjligheten att avancera. Någon back up-plan verkade däremot inte finnas från styrelsens sida och nu ser det helt plötsligt riktigt mörkt ut. I dagsläget står laget utan tränare och mycket verkar tala för att man helt lägger ner verksamheten på seniorsidan. Detta då dessutom damlaget redan har plockats bort ur seriespelet, ett lag som så sent som 2009 spelade i division 2.

Skulle det nu bli så att även herrseniorerna försvinner är det inget annat än bedrövligt och åt helvete uselt skött av styrelsen. Klubben har i så fall lyckats kasta bort en mycket stark och lovande division 5-trupp som hade haft en god chans att ta laget upp till fyran inom en snart framtid.


. . . . . . . . . . . .


När det gäller Nickebo IK blev division 4-säsongen ganska lyckad. Visserligen innebar sjätteplatsen att man slutade på sin sämsta placering någon i fyran sedan avancemanget 2006, men å andra sidan var det inte långt ifrån att NIK landat på en andraplats. Inför näst sista omgången fanns chansen att nå kval (genom att bli tvåa) men tyvärr avslutade NIK med två förluster och tappade några placeringar i slutskedet av säsongen.

Raden 2-4-4-6 när det gäller slutplaceringar i division 4 för den lilla landsortsklubben är dock långt ifrån något att skämmas över, tvärtom.

Dessutom har NIK nu genom en lyckad frimånad under silly season delvis genomfört en nödvändig generationsväxling. Flera intressanta, duktiga och i vissa fall redan meriterade spelare (en del av dem vana vid spel i fyran och högre upp) som är i rätt ålder (inget nyförvärv är född senare än 1986) har adderats till truppen, tränaren Jonas Walfridsson är ny och tillför energi samt nya idéer vilket gör att det ser spännande ut inför den kommande säsongen. Dessutom avslutade NIK 2010 med att nå semifinal i inomhusturneringen Annandagscupen





. . . . . . . . . . . .


2010 var också det bästa MFF-året hittills under mitt liv som himmelsblå supporter. Dels för att det blev ett efterlängtat guld förstås, dels för att jag numera tack vare flytten till fiendeland i Helsingborg har fått chansen att kunna följa MFF på nära håll på ett helt annat sätt än vad som var fallet för mig som Gävlebo tidigare. 

Derbyt mot Helsingborg på Swedbank Stadion i höstas var mäktigt och en härlig försmak av vad som komma skulle. 2-0-vinsten där följdes visserligen av en 0-1-förlust mot Kalmar i min nästa match nere i Malmö, men det kanske bara var ett gott tecken. För 2004, senast MFF spelade hem guldet före den här säsongen, var jag på Fredriksskans och såg MFF förlora med just 0-1. Då, precis som nu, kändes det som att guldet spelades bort mot de röda bröderna från min hemstad. Men hur det i stället slutade vet vi alla.

Guldmatchen var helt magisk. Ja, hela den dagen, den sjunde november 2010, kommer att utgöra ett minne för livet. Känslan var mäktig redan när man strosade runt nere på Malmös gator vid lunchtid, för att sedan eskalera och bli i det närmaste obeskrivlig strax före avspark, under matchen och givetvis efter. Att kliva av tåget i ett tyst och dött Helsingborg på kvällen med vetskapen om att en guldfest väntade under måndagen samt att bucklan fanns kvar nere i Malmö var helt underbart.

2010-11-07 är utan tvekan det senaste årets näst bästa dag för mig.
Näst bästa? Ja, jag förstår att det låter konstigt, vad kan ha slagit SM-guldet?
Svaret på den frågan är min och min kära sambos förlovningsdag, 2/5. Den dagen går inte att jämföra med något annat, men kärleken till MFF är stor den också och guldmatchen mot Mjällby kommer alltid att finnas kvar i mitt minne.







Mer om de klubbar som flitigast nämns här hittar ni via de här länkarna:
http://www.nickeboik.com/fotboll/ - NIK:s hemsida där jag är webmaster

http://www5.idrottonline.se/IKSatra-Fotboll/Foreningen/Arbetsrum/Herr/ - IK Sätras officiella hemsida på herrsidan

http://hfolympia.bloggplatsen.se/ - vår nya HF Olympia-blogg där jag är en av skribenterna

http://www5.idrottonline.se/default.aspx?id=401871 - HF Olympias hemsida


Visa fler inlägg