Ekonomisk doping - hur länge får det fortgå?

Ett antal medier har under sommaren rapporterat om att FC Barcelona dras med stora skulder. Bland annat skrev DN, för att referera till en av de största inhemska tidningarna för vår del, i en artikel den 30:e juni om att Barcelonas skuld är uppe i tre miljarder kronor.

Det är mycket pengar det, även för en storklubb av den digniteten. Det är utan tvivel en så stor summa att det, med den skulden i bagaget, borde vara en ren omöjlighet att kunna låna pengar.

Men vanliga regler, lagar och normer gäller inte de största klubbarna inom fotbollsvärlden. När de ekonomiskt ansvariga inom Barcelonas led insåg att det inte fanns pengar nog för att betala lönerna åt dyra nyförvärv som David Villa drog man i stället runt på låneturné och fick, från ett antal bankar, in en lånad budget på sammanlagt 1.5 miljarder.

På samma sätt agerar Real Madrid som år efter år dras med skulder men likväl lyckas signa storstjärnor, ha extremt höga lönekostnader och strö pengar runt sig till höger och vänster.

Något som är möjligt tack vare denna form av ekonomisk doping som försiggår hos de spanska storklubbarna.

Ni som följde mitt bloggande under VM vet att Spanien långt ifrån är någon favorit hos mig och att jag har varit kritisk till hur La Liga har utvecklat sig de senaste säsongerna. Men det här är absolut inget korståg mot den spanska fotbollen och alla som imponeras av den.

Dock är det här en fråga som engagerar mig. Det ska inte kunna vara möjligt, oavsett om man är en medelsvensson med små ekonomiska bekymmer eller en av världens största fotbollsklubbar, att låna en stor summa pengar om man är skuldbelagd.  Speciellt inte när det handlar om att låna 1.5 miljarder för att kunna finansiera spelarköp och betala spelarlöner som annars inte hade varit möjliga.

Det är hög tid att makthavarna inom fotbollen sätter ner foten och får stopp på den här ekonomiska dopingen. Ingen ska kunna leva över sina tillgångar, åtminstone inte så här systematiskt och återkommande, utan att snaran dras åt någon gång. Det måste väl egentligen vem som helst inse att det inte är hållbart att år efter år gå back men ändå tillåtas spendera pengar.

Om fotbollsvärlden inte ska gå mot en rejäl långkonjunktur och ekonomisk kraschlandning så måste något hända nu. En inställning som jag har även gällande Milan. Jag hade verkligen inte velat se klubben ta ett enormt lån för att klara av lönerna om skulderna redan har varit alarmerande.

Finns det externa finansiärer som väljer att skjuta till pengar och stötta upp en skuldtyngd verksamhet så är det en annan femma - men att kunna låna, låna och låna lite till utan att visa det minsta intresse för att stoppa blödningen och dra ner på utgifterna borde vara totalt bannlyst.

Men så länge det inte är det känns det som att Football Manager-världen kommer allt närmare den faktiska verklighet som vi lever i. Ett knapptryck eller två, budgeten fylls på och sedan kan man göra ett nytt drömköp till alla supportrars stora jubel…




Visa fler inlägg