Klyschor med innebörd

Sportens och inte minst fotbollens värld är fylld av klyschor. Vi läser och hör dem hela tiden i intervjuer med spelare och tränare: på tv, i tidningar, på nätet, i radio, överallt. Vi är också många som är duktiga på att använda dem extremt flitigt själva. Jag kom på mig själv med det senast mot Ramlösa FF. Det slog mig hur många klyschor jag spottar ur mig i samband med varje match, såväl före som under de 90 minuterna som ska avverkas.

Det handlar alltid om att vi måste "vara med från början", "få upp snacket", "hjälpa varandra där ute", "kriga", "vara fokuserade" och, efter ett gjort mål, "köra från 0-0 igen" samtidigt som det levereras ständiga påminnelser från mig om att vi inte får slappna av.

Å ena sidan kan man förstås tycka att mycket av det är enformigt och tjatigt, att man har hört det tusen gånger förut och att det är just utnötta klyschor. Det är förståeligt, oavsett om det är undertecknad, Zlatan Ibrahimovic eller någon annan betydelsefull eller helt okänd fotbollsspelare som säger det. Å andra sidan, när man tittar närmare på de olika klyschornas innebörd, ligger det ganska mycket i det som sägs. För det är ju trots allt så att även om det är i princip samma budskap som framförs gång efter gång så innehåller det flera av grundprinciperna för att lyckas som lag på fotbollsplanen.

Det är egentligen till ganska stor väldigt basic, det är naturliga och lättförståeliga saker. Men likväl är det viktigt att de sitter där ute på planen. Vårt spel blir inte automatiskt fantastiskt bara för att vi snackar mycket, hjälper varandra så gott vi kan och är med bra redan från matchstart. Men förutsättningarna för att vi ska prestera fin fotboll och dessutom få med oss önskvärda resultat är avsevärt större om vi match efter match gör just det som många av de klassiska fotbollsklyschorna förespråkar. Så underskatta inte klyschornas betydelse!


Fyra raka utan förlust nu, varav tre storsegrar. Vårt facit de senaste två veckorna är klart roligare läsning än vad det har varit tidigare under säsongen:

Division 6, Makedoniska-HF Olympia 1-9
Reserv division 4, Helsingborg City-HF Olympia 2-2
Reserv division 4, HF Olympia-Mörarps IF 14-0
Division 6, HF Olympia-Ramlösa FF 6-2

Tio poäng av tolv möjliga och en målskillnad på sammanlagt 31-5 (!) under de senaste fyra HFO-matcherna. Synd att klaga och skönt att följa upp 9-1 mot jumbon Makedoniska med att slå ett av seriens mittenlag.

Resultaten imponerar onekligen, samtidigt som det återigen är på sin plats att plocka fram ännu en klyscha och påpeka att vi inte ska dra för stora växlar av detta utan att det gäller att ladda om och fokusera på det stundande derbyt på lördag. Det må vara klyschor som nöts sönder i det närmaste till förbannelse, men samtidigt vet vi alla innerst inne att det ligger mycket i deras innebörd och att det gäller att checka av ganska många av dem för att kunna fortsätta på den inslagna, framgångsrika vägen.

Nu laddar vi för derbyt. Det i mina ögon det "riktiga" derbyt. Tidningarna utnämner ganska ofta matcherna i vår serie till derbyn och visserligen finns det ju ett antal Helsingborgslag i den. Men de enda matcherna som är riktiga lokalderbyn är de mot Stattena IF, som väntar på lördag. Desto mer prestigefyllt då och viktiga poäng står ju åter på spel. Laddningen är påbörjad!

Visa fler inlägg