Epilog 2010

Så har det snart gått en vecka sedan säsongen avslutades för vår del och det är dags att, med en sista summerande krönika, sätta definitiv punkt för lokalfotbollsåret 2010.

Säsongens epilog blev som bekant glädje- och lättnadsfylld för oss. Och gudarna ska veta att vi har slitit hårt under hösten i hopp om att kunna lägga 2010 åt sidan och gå vidare med höjda huvuden. För de där huvudena har hängt många gånger under säsongen, förlusterna har periodvis avlöst varandra och tabelläget har sett åskvädersmörkt ut. Vi har varit uträknade av alla och i de flestas ögon var degraderingen klar för andra året i rad, men vi såg till att historien fick ett annat slut.

Vårsäsongens 13 matcher renderade i ynka fyra poäng, alltså inkasserades hela elva förluster. En del av dem snöpliga, orättvisa och oturliga men andra helt i sin ordning efter spelmässiga haverier. Ingen utom möjligtvis vi själva, som någonstans ändå måste ha trott på en vändning för annars hade vi aldrig klarat det här, kan inför höstens nio omgångar ha förutspått att vi skulle nå en kvalplats.

För oss var dock det målet ända sedan slutet av våren, då avståndet uppåt hade runnit iväg och enda chansen för Olympia såg ut att vara just att via kvalspel ordna ett nytt kontrakt. Så kval var vi inställda på ända sedan sommaruppehållet, något annat fanns inte på världskartan då vi alla i laget var överens om att vi trots alla motgångarna inte hade i division 7 att göra. Något som vi också till slut bevisade genom två säkra kvalsegrar.

Vägen till kvalet gav nio poäng på lika många matcher, ett inte så dåligt facit särskilt med tanke på vårens skrala poängutdelning. Dessutom såg vi trots allt till att vara som bäst när det gällde: 7-2 respektive 3-0 mot bottenkollegorna IK Bergandy och IF Alexander den Store, samt 2-0 och 3-0 i kvalmatcherna mot Esperöds SK.

Rent spelmässigt gick det att under hela hösten urskönja en positiv tendens. Visserligen åkte vi på en del tunga förluster men i flertalet matcher var spelet godkänt och vi tog flera kliv framåt. Det finns med andra ord en del positivt att bära med sig även från ett antal av matcherna där resultaten har gått emot oss.

Att vår division 6-serie var stark i jämförelse med många andra bevisades inte minst av att såväl FK Bosna som Helsingborgs AIS lyckades kvala sig upp till femman. Därmed lämnar de två tillsammans med seriesegrande Croatia sexan för spel i division 5 nästa säsong. Det är bara att önska dem lycka till och konstatera att topplagen, precis som jag trodde, höll riktigt bra klass även i jämförelse med division 5-lag. Även om det är väldigt tidigt att spekulera så skulle det förvåna mig om inte samtliga i den här trion gör bra ifrån sig även en division högre upp.

Ner ramlade IF Alexander den Store och IK Bergandy. Därmed försvinner inte mindre än fyra av de fem lag som håller till på Olympiafältet och som samtliga får betraktas som derbymotståndare till oss. Dessutom blir serien ett Helsingborgslag till fattigare i och med Bergandys degradering. Kvar blir däremot det “riktiga” derbyt då rivaliteten är som störst mellan Olympia och Stattena IF vilka båda kommer att spela i sexan 2011.

Att nu kunna blicka fram mot nästa år med tillförsikt och optimism känns förstås bra. Hade vi misslyckats i kvalet och åkt ur hade framtiden känts mycket mer oviss och tung. Nu däremot får vi chansen att bygga vidare och göra något bra av det material som har formats under året. Det är också upp till oss att ta den chansen och se till så att säsongens 2011 blir lyckad. Något som jag har stora förhoppningar på. Sedan hänger det förstås på om stommen i truppen blir kvar eller inte samt vem som kommer att träna Olympia nästa säsong. Ingenting är klart i dagsläget, men känslan är ändå sådan att man kan vara optimistisk inför vad som komma skall.


Visa fler inlägg